Traineedag van het Noorden 2023

Noorderlink | Groningen | 01-06-2023

Delen

Ken jij iemand die van dit event moet afweten?

Informatie

Datum

01-06-2023

Tijd

11:30

Locatie omschrijving

Noorderpoort college Boumaboulevard 113 Groningen

Bekijk de kaart

Traineedag van het Noorden 2023

Thema: Gas op duurzaamheid




Traineelink organiseert op 1 juni 2023 voor de vijfde keer de Traineedag van het Noorden. Hét event waar trainees uit Noord-Nederland samenkomen om elkaar te ontmoeten en om inspirerende lezingen en workshops te volgen. Een uitgelezen kans om jouw professionele netwerk uit te breiden en kennis en ervaringen met elkaar te delen. 


Het thema van dit jaar is 'Gas op Duurzaamheid'. Denk aan duurzame inzetbaarheid (goed zorgen voor jezelf), duurzaamheid in organisaties (welke rol kan jij daarin spelen) en een duurzame wereld. Een wereld waarin jij je als trainee volledig kan ontplooien tot een professional in jouw werkveld!


We starten de Traineedag van het Noorden met een interactieve lunch waar je andere trainees kunt ontmoeten en leren kennen. We worden tijdens deze lunch begeleid door Channa van der Veen van `Sprekend Channa`. Daarna volgen twee rondes waarin je workshops naar keuze kunt volgen. Je leest er hieronder meer over. De dag sluiten we weer gezamenlijk af met een hapje en een drankje! 


Wij hebben er onwijs veel zin in. Jij ook?


Aanmelden

Lees gauw verder en meld je aan voor de traineedag én de workshops van jouw keuze! 👇


 AANMELDEN  


⚠️ Per workshop zijn een aantal plekken: hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de workshop van jouw keuze kunt volgen! 


Programma

11:00 uur Inloop

11:30 uur Welkom en opening

12:00 uur Eat en meet

13:30 uur Verplaatsen workshopronde 1

14:00 uur Start workshopronde 1

15:00 uur Verplaatsen workshopronde 2

15:30 uur Start workshopronde 2

16:30 uur Verplaatsen naar eind locatie

16:30 uur Afsluiting met hapje en drankje

18:00 uur Afgelopen


Workshops

Tijdens deze traineedag starten we plenair en volgen daarna twee workshoprondes. De eerste start om 14:00 uur en de tweede om 15:30 uur. In elke ronde kun je kiezen uit 5 workshops. Voor welke twee kies jij? Hieronder een opsomming en helemaal onderaan lees je uitgebreid over de workshops en sprekers.


Workshopronde 1

1.1 Zelf aan de slag met duurzaamheid - Jenneke Kramer

1.2 Van gas naar waterstof! - Anne-Marijn Kamps 

1.3 Beroepsvitaliteit! Energiek, gezond en duurzaam werken - Kelly Sandys

1.4 Taakdemocratie: de oplossing voor duurzaamheidstransities? - Peter Bootsma 

1.5 Vergroot je werkgeluk door een duurzame energiebalans! - Kim Olthof


Workshopronde 2 

2.1 Van persoonlijke groei naar duurzame organisatieontwikkeling - Edwin Hageman

2.2 Duurzame mobiliteit - Jalien Westerhof

2.3 Perspectief op (duurzaam) veranderen - Renate Kamp

2.4 Vergroenen en verduurzamen in stad en tuin - Lisa Klijnstra

2.5 Vergroot je werkgeluk door een duurzame energiebalans! - Kim Olthof 


Locatie 

De start- en eindlocatie is in het Grand Café van het Noorderpoort college. Het Grand Café wordt volledig gerund door Noorderpoort studenten en je vindt het aan de Boumaboulevard 113 in Groningen.


Kom met de fiets!

De workshops vinden plaats bij organisaties in de buurt. Kom daarom met de fiets! Lekker duurzaam en handig om je te verplaatsen tijdens de workshoprondes. Je fiets stal je eenvoudig voor de deur van de Euroborg. Huur eventueel een OV-fiets of een via de vele fietsverhuurders in Groningen. 


Fietsen voor jou een probleem? Geef het aan ons in de aanmelding en we denken met je mee! Vragen mag je ook mailen naar [email protected].


KEUZE WORKSHOPS

We hebben twee workshoprondes. In beide rondes kun je kiezen uit 5 workshops. Voor welke twee kies jij? Let op, vol = vol!


 AANMELDEN  


WORKSHOPRONDE 1


1.1 Zelf aan de slag met duurzaamheid - Jenneke Kramer

In deze workshop maak je kennis met de strategie van het UMCG op het gebied van duurzaamheid. Het werken met Green Teams staat hierbij centraal. Je krijgt inzicht in hoe je duurzaam beleid kunt aanjagen en je gaat aan de slag met je eigen duurzame initiatief. Heb je dat nog niet? We inspireren je ter plekke want het UMCG werkt al langere tijd met Green Teams op diverse afdelingen! Dit wordt een interactieve workshop, toegespitst op jouw dagelijkse praktijk.


Spreker - Jenneke Kramer

Jenneke is projectleider Duurzaam (Green Teams) bij het Klinisch Traningscentrum van het UMCG en de RUG en doceert Geneeskunde. Daarnaast is ze coach van diverse coassistenten in het UMCG.


1.2 Van gas naar waterstof! - Anne-Marijn Kamps 

Anne-Marijn neemt je mee in de wereld van waterstof! Warm water en een kachel die aanstaat waren afgelopen winter opeens niet meer zo vanzelfsprekend! We zijn steeds afhankelijker van ons eigen warmtenetwerk in Nederland en waterstof biedt hier mooie kansen. In deze workshop ga je naast luisteren en ontdekken ook zelf aan de slag met waterstof!


Spreker - Anne-Marijn Kamps

Anne-Marijn Kamps werkt inmiddels meerdere jaren met veel enthousiasme als projectmanager Waterstof bij de Nederlandse Gasunie in Groningen. In 2016 startte ze als Technical Management Trainee en was betrokken bij Traineelink.


1.3 Beroepsvitaliteit! Energiek, gezond en duurzaam werken - Kelly Sandys

Wat heb ik nodig om mijn (toekomstige) beroep vitaal en duurzaam uit te voeren? Of wel, hoe kan je zorgen dat je in jouw werk energiek en gezond blijft voor de lange termijn! Dat je duurzaam inzetbaar bent op de arbeidsmarkt, tot je pensioen! ;) Een belangrijk thema voor jong en oud! Preventie gericht op duurzame inzetbaarheid start met aandacht voor beroepsvitaliteit bij jong professionals!


In deze workshop over beroepsvitaliteit zoomen we in op wat beroepsvitaliteit is. We gaan op zoek naar de fysieke, mentale en sociale kanten van je werk, kijken naar waar je zelf invloed op hebt en we horen graag van je of jij denkt dat hier voldoende aandacht voor is geweest in je opleiding. Samen zorgen we ervoor dat praten over beroepsvitaliteit heel normaal wordt!


Spreker - Kelly Sandys

Kelly is beweeg- en leefstijladviseur bij het Centrum voor Revalidatie in het UMCG.


1.4 Taakdemocratie: de oplossing voor duurzaamheidstransities? - Peter Bootsma 

We blijven het maar uitstellen: Schiphol, stikstof, energietransitie, ongelijkheid, migratie en ga maar door. Duurzaamheidstransities zijn erg belangrijk voor een duurzame samenleving, maar de politiek loopt er piepend in vast. In deze workshop starten we met een scherpe analyse en de stelling dat liberale democratie een ‘mooiweersysteem’ is, dat ongeschikt is voor transities. Daarna komt taakdemocratie aan bod: een oudere grondvorm van democratie, die bewezen geschikt is als stormsysteem.


Bij de vereniging Noorden Duurzaam is dit model gemoderniseerd. Dat gaan we in deze workshop aan de tand voelen: hoe werkt debat en besluitvorming in taakdemocratie? Hoe pas je het toe voor onderwerpen die te maken hebben met duurzaamheid? We maken daarvoor gebruik van een online democratisch stemsysteem, dus neem je telefoon mee.


Spreker - Peter Bootsma

Peter is organisatieadviseur, voorzitter van de vereniging Noorden Duurzaam en groene burgemeester van Groningen. Voor Noorden Duurzaam doet hij onderzoek naar ‘taakdemocratie’, dat is een model voor transitievaardige politiek.


1.5 + 2.5 Vergroot je werkgeluk door een duurzame energiebalans! - Kim Olthof

Hoe staat het met jouw energiebalans? Inzichten in jouw energiegevers en energievreters helpen je ook bij het maken van keuzes in je loopbaan, bij de vervolgstap na je traineeship naar leuk werk en een werkomgeving die bij je past.

In deze interactieve workshop brengen jullie persoonlijke energiegevers en energievreters in kaart en ontdekken jullie hoe je invloed kunt uitoefenen op energiebalans en daarmee ook werkgeluk. Je kunt deze workshop kiezen zowel in ronde 1 als 2.


Spreker - Kim Olthof

Kim is loopbaan- en ontwikkelcoach voor Young Professionals vanuit haar onderneming GroeiGeluk. Ze helpt twintigers en dertigers zoals jij om meer GroeiGeluk te ervaren. Te vertrouwen op gevoel en om nieuwe inzichten te krijgen zodat je vol zelfvertrouwen keuzes kunt maken. Ze stelt je prikkelende vragen en helpt je om niet alleen je droombaan te creëren, maar ook om jezelf beter te leren kennen.


WORKSHOPRONDE 2


2.1 Van persoonlijke groei naar duurzame organisatieontwikkeling - Edwin Hageman

Edwin zal zijn bijzondere reis over persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid met jullie delen. Hij zal daarin ook de relatie leggen naar door hem omarmde principes rond “De cirkel van invloed (Covey)” en de principes van agile/scrum werken. In zijn overtuiging begint duurzame inzetbaarheid bij jezelf en zorgt dat voor een belangrijke route door je (werkzame) leven. De richting van de route bepaal jij!


Spreker - Edwin Hageman

Edwin is Domeinleider Organisatie Ondersteuning bij de Provincie Groningen en in de afgelopen jaren komen thema’s als duurzaamheid, persoonlijke en organisatieontwikkeling regelmatig terug in zijn eigen loopbaan.


2.2 Duurzame mobiliteit - Jalien Westerhof

We verplaatsen ons dagelijk, soms zelfs meerdere keren per dag. Ook van huis naar werk en andersom. Mobiliteit, wat is dat nu eigenlijk? En hoe maken we dat duurzaam? Hoe zie jij dat? En wat is voor jou belangrijk in de toekomst? Hierover gaat Jalien graag met jullie in gesprek! 


Spreker - Jalien Westerhof

Jalien Westerhof werkt sinds 1,5 jaar als mobiliteitsadviseur bij de Groningen Bereikbaar en in deze functie houdt zij zich dagelijks bezig met de duurzame bereikbaarheid in en rondom Groningen.


2.3 Perspectief op (duurzaam) veranderen - Renate Kamp

Wil jij een verandering brengen in jouw organisatie en wil je weten hoe je dat kunt aanpakken? Tijdens de workshop duurzame verandering in organisaties geeft Renate jou inzicht in de nieuwste perspectieven op veranderen. Daarbij leer je door verschillende brillen naar een verandering te kijken, zodat je weet hoe jij als trainee ook een verandering kan creëren.


Spreker - Renate Kamp

Renate is een ervaren (verander)manager, consultant en trainer. Ze is bedrijfskundig opgeleid en begeleidt in allerlei rollen verandertrajecten. Al veel organisaties legden taaie, complexe organisatie- of veranderkundige vraagstukken in haar handen. Die brengt ze terug tot de kern en naar een oplossing. Altijd met humor en een heldere, sterke visie. Renate is eigenaar van Hollandse Nieuwe.


2.4 Vergroenen en verduurzamen in stad en tuin - Lisa Klijnstra

Waar begin je als je zelf een groenere omgeving wilt? Tijdens deze workshop gaan je armen uit de mouwen en je handen letterlijk in de modder! Je wordt meegenomen in de praktische mogelijkheden om je eigen omgeving groener te maken. We bestuderen hoe je woont, welke acties of subsidies in jouw regio zijn en gaan hiermee virtueel aan de slag! In deze workshop werk je dus direct aan een groenere omgeving. En jouw creatie mag mee naar huis! 


Spreker - Lisa Klijnstra

Lisa Klijnstra is in 2021 begonnen als trainee bij de Gemeente Assen en heeft hier uiteindelijk haar functie van kunnen maken als participatiemedewerker openbaar groen. Ze houdt zich bezig met het realiseren van de groene ideeën van inwoners van Assen en de verduurzaming van de stad in zijn algemeen. Assen is de groenste stad van Nederland en Lisa zorgt ervoor dat dat in de toekomst zo blijft!


 AANMELDEN  


⚠️ Per workshop zijn een aantal plekken: hoe eerder je je aanmeldt, hoe groter de kans dat je de workshop van jouw keuze kunt volgen! 

Meer opkomende eventen van Noorderlink

Samen Sterk: Ontdek de kracht van je persoonlijk leiderschap

04-04-2024 | Leonard Springerlaan 35, Groningen

Samen Sterk: Ontdek de kracht van je persoonlijk leiderschapOntdek de kracht van samenwerken en persoonlijk leiderschap tijdens een inspirerende dag vol ontmoetingen en waardevolle inzichten. Laat je inspireren door je mede-trainees, een boeiende spreker en dompel jezelf onder in een dag vol teamwork en avontuur. Op de planning staat een inspirerende college tour en we spelen een leuk spel. Bereid je voor op de ultieme uitdaging van Hunted! Samen ontsnappen en het doel bereiken, durven jullie het aan?Wat kun je verwachtenTrainees van GOA en Traineelink hebben zich samen ingezet voor de organisatie van deze dag en nodigen jou hiervoor uit! College tourVerken samen met Sabine Veenstra de kracht van samenwerking, persoonlijk leiderschap en een integrale aanpak voor de uitdagingen van morgen! Hedendaagse maatschappelijke problemen vragen om een nieuwe benadering, waarbij dappere mensen die buiten hun eigen lijntjes durven te kleuren het verschil maken. Durf te doen! Sabine houdt zich bezig met vraagstukken rondom samenwerking, veiligheid en innovatie. Ze heeft verschillende functies gehad bij Politie en TNO en is nu sectorhoofd crisisbeheersing bij de Veiligheidsregio Groningen. Hier zet ze zich in voor continue samenwerken en het samenbrengen van verschillende disciplines. Sabine staat klaar om haar inzichten en ervaringen te delen. Ze nodigt jullie ui om met haar in gesprek te gaan. Wat wodt er van young professionals gevraagd in een snel veranderende wereld? Ontdek jouw waardevolle rol tijdens ons event op 4 april. HuntedVerder hebben de trainees met veel plezier gewerkt aan een tof spel. We spelen het spel Hunted (bekend van het gelijknamige TV programma). In dit spel speel je samen en leer je de stad Groningen nog beter kennen, het is spannend en actief. Durf jij het aan? Deelname is gratis en lunch en borrel zijn inbegrepen!Programma11:45 - 12:00 uur Inloop12:00 - 13:00 uur Netwerklunch13:00 - 14:00 uur College tour14:00 - 17:00 uur Spel HuntedVanaf 17:00 uur Afsluitende borrelLocatie We ontvangen je graag vanaf 11:45 uur bij de Puddingfabriek in Groningen, aan de Viaductstraat 3-3. Dit is de start- en eindlocatie voor deze dag. Aanmelden: gebruik het juiste formulierBen jij trainee in Noord-Nederland en wil je erbij zijn? Dan is aanmelden noodzakelijk. Let op! Er zijn twee aanmeldformulieren.Ben je GOA trainee? Gebruik dan link  AANMELDEN GOABen je trainee, maar niet via GOA? Meld je aan via deze link: AANMELDEN TraineelinkOver GOA GOA Publiek is een samenwerkingsverband van publieke organisaties om ontwikkelgerichte banen in deze sector te ondersteunen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de starter krijgt de kans om relevante werkervaring op te doen in een overheidsorganisatie en de werkgever maakt op een laagdrempelige manier kennis met nieuw talent!Over TraineelinkTraineelink is een netwerk en platform, door en voor trainees en verbonden aan Noorderlink. Met 10-15 trainees uit diverse organisaties organiseren wij activiteiten voor trainees in Noord-Nederland. Informatief, inspirerend en gezellig! Deze activiteiten organiseren wij om trainees met elkaar in contact te brengen, waarbij je je (professionele) netwerk verder kunt uitbreiden. Daarnaast laten we graag zien wat het noorden te bieden heeft.Vragen?Voor al je vragen kun je mailen naar [email protected].

Trots op Noord-Nederland: waarom je wél kunt blijven

18-04-2024 | Leonard Springerlaan 35, Groningen

Trots op Noord-Nederland: waarom je wél kunt blijvenBegin december 2023 lanceerde Marketing Groningen ‘de terugroepactie’. Bushokjes in Utrecht en op de Amsterdamse Zuidas kleurden rood en riepen op uitdagende wijze young professionals op om terug te keren naar Groningen. De marketingcampagne werd luidkeels bejubeld én afgedaan als zinloos en averechts. In allerlei (social) media is over de Noord-Nederlandse arbeidsmarkt uitgebreid geschreven door politici, onderzoekers, journalisten en opiniemakers. Waar de verschillende partijen het over eens zijn, is dat de verbinding tussen de Noord-Nederlandse arbeidsmarkt en young professionals beter kan.Op donderdag 18 april gaan Vonk, Traineelink en Noorderlink daar wat aan doen. Hierbij focussen we ons op heel Noord-Nederland: Drenthe, Friesland en Groningen. En daar hebben we jou voor nodig!Wat?Een evenement waar we carrièremogelijkheden in Noord-Nederland letterlijk op de kaart gaan zetten. Samen laten we zien wat de Noord-Nederlandse arbeidsmarkt te bieden heeft. Daarnaast maken we, met elkaars input, een routekaart die starters stapsgewijs helpt om te navigeren op de Noord-Nederlandse arbeidsmarkt. Deze routekaart delen we na afloop van het event. Voor wie?(Bijna afgestudeerde) Studenten die zich oriënteren op de volgende stap na de studie Young professionals en Trainees die op zoek zijn naar een baan en/of willen meedenken over hoe de Noordelijke arbeidsmarkt beter kan aansluiten op jouw wensen en ambities Werkgevers en koepelorganisaties die graag willen leren wat starters op de arbeidsmarkt nodig hebben en hoe je ze bindt en boeit om te blijven Waar en wanneer?Stadslab, Suikerlaan 15 in Groningen. Donderdag 18 april van 13:00 - 17:00 uur. Programma13:00 Inloop 13:30 Welkom en opening13:45 Paneldiscussie 14:30 Pauze 14:50 Ronde 1: In groepen uiteen 15:20 Korte pauze15:30 Ronde 2: In groepen uiteen 16:00 Afsluiting16:15 Hapje en drankje17:00 EindeAanmeldenLet op! We gebruiken twee aparte aanmeldformulieren, zie de beide links hieronder! Gebruik het juiste formulier:Ben je student, recent afgestudeerd, trainee of young professional? Gebruik dan deze link om je aan te melden: > Aanmelden student / young professionalKom je als/vanuit (je) werkgever: Meld je dan aan via deze link: > Aanmelden werkgeversWie zijn wij?Vonk, Noorderlink en Traineelink zijn er voor organisaties en young professionals in het Noorden. Samen bundelen wij onze krachten om onze trots over Noord-Nederland uit te spreken en jou te laten zien waarom je wel kunt blijven. Weten welke organisaties zich aansluiten en/of onderdeel zijn van het panelgesprek? Houd de socials van Vonk en Traineelink in de gaten of schrijf je in voor de Noorderlink Nieuwsbrief om updates te ontvangen.

De Traineelink website laat vacatures zien van traineeships van alle aangesloten organisaties in Noord-Nederland. Iedere organisatie in Noord-Nederland die trainees inzet (of wil gaan inzetten) is een potentiële partner van Traineelink. Traineelink is een initiatief van Noorderlink.

feedback?