Traineelink en Hieroo organiseren: Waarom stem jij (niet) ?

Noorderlink | Groningen | 07-07-2022

Delen

Ken jij iemand die van dit event moet afweten?

Informatie

Datum

07-07-2022

Tijd

15:45

Locatie omschrijving

De Pijp, Boterdiep 69-1 Groningen

Bekijk de kaart

Traineelink en Hieroo organiseren: Waarom stem jij (niet) ?

De opkomst van de (lokale en regionale) verkiezingen in 2022 waren historisch laag. De burger trekt de verkiezingen steeds vaker in twijfel en het wantrouwen groeit enorm. De politiek lijkt tevens meer bezig met de volgende verkiezingen dan met de lange termijn. Komt dit door de crisis? Of zit er toch meer achter? Datum:         donderdag 7 juli 2022

Aanvang:      15:45 - 18:00 uur

Locatie:        De Pijp Groningen


Aanmelden


Wantrouwen en afkeer van de politiek zou gezorgd hebben voor een opkomst-diepterecord van ongeveer 51 procent, en voor een recordaantal van ruim een derde van de stemmen voor lokale partijen (EenVandaag). Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat het wantrouwen in de politiek voor 55 procent van de niet-stemmers een reden is om niet naar de stembussen te gaan. De tweede reden ‘geen vertrouwen in de lokale politiek’ was voor 34 procent een reden om thuis te blijven, gevolgd door 18 procent van mensen die het gevoel hebben dat hun stem geen invloed heeft. Als laatste gaf 5 procent de oorlog in Oekraïne als reden om niet te stemmen.  De democratie lijkt ver te zoeken als we kijken naar deze statistieken. Een bestuursvorm waarin het volk regeert maar niet reageert.


“Er is iets vreemds aan de hand met de democratie: 

iedereen lijkt ernaar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in”

– David van Reybrouck


Vroeger werd democratie heel anders uitgeoefend dan vandaag de dag; in de tijd van het oude Griekenland, vaak genoemd als bakermat van de democratie, bestond er bijvoorbeeld nog geen representatie (vertegenwoordiging), zoals we die in de moderne democratie kennen. Tijdens deze “Atheense democratie” was er sprake van directe democratie: burgers kwamen bij elkaar om politieke besluiten te nemen en problemen op te lossen. En voor bestuursfuncties werd meestal geselecteerd door middel van loting.


Veel mensen denken dat democratie gelijkstaat aan verkiezingen, maar is dit wel zo? Waarom bestaat ons huidige systeem zoals het nu is? En waarom ligt het huidige politieke systeem zo onder vuur? Tijdens deze MeetUp kom jij erachter hoe ons politieke systeem is ontstaan en zullen we in gesprek gaan over de mogelijke alternatieven!


Wat gaan we doen?

Lijkt het jou interessant om te praten over ons huidige politieke systeem? Meld je nu aan voor de MeetUp en ga, onder leiding van Erjen Derks, de discussie aan met andere starters uit de regio!


Erjen Derks

Erjen Derks (31) was als oud-wethouder van een lokale partij bezig met het betrekken van inwoners bij beleid en is nu een gamechanging healthtech startup voor ondersteuning van mantelzorgers aan het opzetten. Erjen gaat tijdens de MeetUp samen met ons in gesprek over waarom het vertrouwen in de politiek afneemt en vertellen over zijn eigen ervaringen.


MeetUp

Deze MeetUp organiseren we samen met Hieroo Groningen. Net als wij organiseren ze netwerkevents. Dit netwerkevent is bedoeld voor Groningse young professionals en gezamenlijk duiken we in een thema waarover we met elkaar in gesprek gaan, met aansluitend een borrel. 


Dus ben jij een Groninger (of uit de regio), in ieder geval geïnteresseerd in de politiek (of juist niet) en wil je hier meer over te weten komen door in gesprek te gaan met andere young professionals uit de regio? Meld je dan snel aan!


Aanmelden


Programma

15:45 – 16:00 inloop en kennis maken

16:00 – 18:00 activiteit

vanaf 18:00    borrel


Locatie

De MeetUp zal plaatsvinden in het pand van Hieroo, De Pijp. Je vindt dit op Boterdiep 69-1 in Groningen.


Geïnteresseerd?

Nice! Aanmelden kan via de aanmeldknop. Deelname is kosteloos en staat open voor jonge professionals in de regio Groningen.


Heb je vragen?

Mail naar Yourie, Lennart of Maarten via [email protected] Tot donderdag 7 juli!


Aanmelden

Meer opkomende eventen van Noorderlink

Inspiratie- en netwerkbijeenkomst betrokkenen trainees en traineeships

02-06-2022 | Leonard Springerlaan 35, Groningen

Inspiratie- en netwerkbijeenkomst betrokkenen trainees en traineeshipsJong talent in het noorden behouden, dat is niet alleen het doel van Traineelink, maar van heel veel organisaties in het Noorden. Hoe kunnen we jong talent bedienen, behouden en het aandeel vergroten? En wat is daar voor nodig? Mede om meer zicht te krijgen op deze vragen en in kaart te brengen wat wij als organisaties in het noorden voor elkaar kunnen betekenen, organiseren we vanuit Traineelink een inspiratie- en netwerkbijeenkomst.Wanneer:    donderdag 2 juniTijd:             9:00 tot 12:00 uur Waar:          in Groningen; exacte locatie volgtWat is Traineelink?Traineelink is een platform/netwerk verbonden aan Noorderlink, door en voor trainees. Samen met trainees uit diverse organisaties organiseren wij activiteiten voor trainees in Noord-Nederland. Met als doel:Trainees een relevant netwerk op te laten bouwen in het Noorden Meewerken aan het behoud van talent in Groningen, Friesland en Drenthe.Laten zien wat het Noorden te bieden heeft Inspiratie-/ netwerkbijeenkomstDe ochtend heeft een open en interactief karakter, waarbij je in contact komt met andere programmamakers, coördinatoren en betrokkenen van traineeships. Hoe kun je het traineeship van jouw organisatie nog succesvoller maken? Wat maakt een traineeship een goed traineeship? Hoe doen andere organisaties het en waar lopen zij tegenaan? Voor wie Programmamanagers, programmamakers, coördinatoren en andere betrokkenen rondom traineeships en traineesBiedt jouw organisatie op dit moment (nog) geen traineeship aan, dan is dit je kans om de mogelijkheden te verkennen, je te laten inspireren en je netwerk verder uit te breiden. Wil je er bij zijn?Heb je geen uitnodiging ontvangen maar wil je hier graag bij zijn? Mail dan naar [email protected]

De Traineelink website laat vacatures zien van traineeships van alle aangesloten organisaties in Noord-Nederland. Iedere organisatie in Noord-Nederland die trainees inzet (of wil gaan inzetten) is een potentiële partner van Traineelink. Traineelink is een initiatief van Noorderlink.

feedback?