Trainee Gemeente Groningen

Door Mark Nieuwenhuis | Op 17 juli 2019

Contact

Heb jij een vraag voor Mark over het traineeship bij Gemeente Groningen?

“Wat knap dat je iets in Groningen hebt gevonden!” appte een oud studiegenoot mij toen ik in onze groepsapp liet weten dat ik een traineeship had bemachtigd bij de Gemeente Groningen. Hijzelf was al een jaar bezig als trainee bij Ziggo. In Utrecht…… Een andere studiegenoot was zelfs al 2 jaar trainee bij Heinz. In Zeist….. Beiden wilden graag in het Noorden blijven maar dachten dat het voor hun carrière nodig was om naar het westen te gaan.  Ook bij mij bestond het idee dat de enige traineeships in het Noorden de traineeships die door GOA publiek georganiseerd zijn waren. Toen ik in april werd uitgenodigd voor de traineedag van het Noorden, kwam ik er achter dat er nog veel meer organisaties zijn die traineeships bieden. Er waren bijna 200 mensen met een hele diverse achtergrond. Ik vind deze website dan ook een super mooi initiatief, het moet inzichtelijk maken wat de mogelijkheden zijn voor net afgestudeerden in de provincie Groningen.

Maar goed, wat is een traineeship nou eigenlijk? En wat zijn mijn ervaringen ermee?

Een traineeship is een “startersbaan” voor net afgestudeerden. De meeste mensen komen direct van de studie, anderen, zoals ik, hebben maximaal 2 jaar werkervaring. Inmiddels heb ik heel veel verschillenden mensen gesproken met verschillende traineeships bij verschillende organisaties. Hoe traineeships zijn ingericht verschilt enorm: mijn traineeship duurt 10 maanden, andere traineeships duren soms wel 2 jaar. Bij de een is het startinkomen al behoorlijk, bij de andere is het niet HBO waardig. Wat in ieder geval bij elke organisatie het geval is, is dat er op 1 of andere manier coaching is van een interne of externe partij en dat er vaak een aanvullende programma waarbij je (vaak samen met andere trainees) kan werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Hoewel ik voor mijn traineeship een leuke baan had met een goed salaris, heb ik in maart toch besloten om voor een traineeship te solliciteren. Ik miste namelijk manieren om mijzelf te ontwikkelen en in het werk miste ik mensen om mee te “sparren” (ik word al een echte ambtenaar merk ik aan mijn taal). Ik dacht dat het goed zou zijn om een stap terug te zetten om er vervolgens 2 vooruit te zetten. Ik had het er best voor over om daar bijna de helft van mijn salaris en uitzicht op een vast contract voor op te geven. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Ik ben sinds maart trainee bij de Gemeente Groningen. Het 1ste halfjaar ben ik trainee geweest bij “de bewegende stad” een afdeling die zich inzet om de openbare ruimte sportief in te richten. Sinds 1 oktober ben ik werkzaam bij het accountteam van Werk. Deze afdeling onderhoudt contacten met werkgevers met als doel om mensen die nu in de bijstand zitten aan werk te helpen. Ik heb deze switch zelf geïnitieerd. Ik dacht dat ik mij bij een andere afdeling meer kon ontwikkelen dan dat ik deed bij de afdeling waar ik al zat. De organisatie wilde hier aan meewerken, mits ik het zelf regelde met beide afdelingen. Hierbij kom ik meteen op een plus punt van een traineeship: jouw ontwikkeling staat centraal maar er wordt ook wel wat initiatief van jezelf verwacht daarin. Wij (GOA publiek trainees) volgen een programma waarin we 1x per 2 weken een dagdeel intervisie of een workshop hebben. Dit programma helpt ons in onze persoonlijke ontwikkeling. Persoonlijk vind ik niet elke bijeenkomst even nuttig, maar het is in ieder geval mooi dat we de mogelijkheidkrijgen om met onze ontwikkeling bezig te gaan, in veel banen is hier geen tijden ruimte voor.  Daarnaast hebben we een persoonlijke coach van GOA waarmee je leerdoelen formuleert en die kan ondersteunen als het niet zo lekker loopt op de werkplek.

Wat ik vooral erg waardevol vind, is dat je tegelijk start met een groep andere trainees. Je hebt hierdoor altijd leeftijdsgenoten die in dezelfde situatie zitten als jij. Ondanks dat iedereen op een andere afdeling werkzaam is, loopt iedereen echter tegen dezelfde opstart problemen aan. Naast de officiële momenten van intervisie, verschillende workshops en activiteiten die centraal georganiseerd worden, zijn de lunch momenten en zelf georganiseerde “borrels” misschien nog wel zinvoller om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven. Daarnaast heeft elke trainee een “coach”. Dit is een collega waarmee je samenwerkt die jou helpt in het werk en ontwikkeling. Erg fijn om regelmatig even te zitten met een meer ervaren persoon.

Al met al kan ik iedereen een traineeship aanraden: niet alleen als 1ste baan, maar ook als je nu een baan hebt waarin je op de lange termijn weinig perspectief ziet. Half januari loopt mijn contract af. In principe sta ik dan weer op straat. In de praktijk blijft een groot gedeelte van de trainees bij de gemeente. Als je jezelf goed laat zien en ervoor zorgt dat je een netwerk opbouwt binnen de organisatie, zijn er meer dan genoeg mogelijkheden. Iedereen is momenteel op zoek naar “young professionals”. Daarnaast hebben we “voorrang” bij het invullen van interne vacatures. En mocht het niet lukken om te blijven? Nog geen probleem. Een traineeship staat enorm goed op je CV. Anders kan ik altijd nog mijn opgedane kennis bij het accountteam inzetten om mezelf aan het werk te helpen bij een ander bedrijf. 😉

De Traineelink website laat vacatures zien van traineeships van alle aangesloten organisaties in Noord-Nederland. Iedere organisatie in Noord-Nederland die trainees inzet (of wil gaan inzetten) is een potentiële partner van Traineelink. Traineelink is een initiatief van Noorderlink.

feedback?