Trainee HRM Gemeente Gronigen

Door Koen Brandts | Op 17 juli 2019

Na het afronden van mijn studie Bedrijfskunde en master Change Management aan de RUG, was ik nog niet uitgekeken op Groningen. Toen ik mijn LinkedIn op beschikbaar zette, kwam ik er al snel achter dat werk vinden in de omgeving niet eenvoudig zou worden. De berichten kwamen voornamelijk vanuit de randstad, waardoor ik zelf op zoek moest. Via via zag ik de vacatures bij de gemeente Groningen vanuit GOA Publiek. Doordat ik op zoek was naar vraagstukken omtrent bedrijfsvoering en advisering in dit gebied, paste de vacature bij afdeling HRM goed. Op het moment van schrijven zit het traineeship alweer in de laatste fase. Hieronder deel ik mijn belangrijkste ervaringen en tips voor geïnteresseerden in een traineeship bij de gemeente Groningen.

In Maart 2018 startten we met een groep van 12 trainees. Wat in de eerste weken bij veel van ons opviel was een gevoel van: ‘ik heb er zin in, maar wat kan ik precies verwachten en wat wordt er van mij verwacht?’. Doordat de gemeente een grote organisatie is (3300 werknemers), zat er veel verschil in de traineeships en de duidelijkheid die hiermee gepaard ging. Sommigen werden vanaf het eerste moment intensief begeleid, terwijl anderen meer in het diepe werden gegooid en als het ware op zoek moesten naar hun plek. Ik viel in die laatste categorie. Dit was op het begin niet altijd even makkelijk, aangezien mijn verwachtingen toch anders waren. Je wilt aan de slag, maar je zit nog nergens echt bij. Terugkijkend zie ik het echter als uitdagenden leerzaam, omdat je zelf op pad moet en aansluiting moet zoeken bij lopende trajecten. Eenmaal aangesloten bij verschillende projecten/groepen, ging het met de week beter lopen en kreeg ik steeds meer te doen. Je leert verwachtingen bij te stellen, de juiste mensen te vinden en geduldig te worden. Vooral dat laatste is iets wat je nodig hebt bij een grote organisatie als de gemeente, aangezien de besluitvorming op hoger niveau als stroperig kan worden ervaren. Het mooie aan mijn traineeship vind ik de variatie in het werk. Naast de verschillende projecten die ik doe binnen afdeling HRM (doorontwikkelen managementinformatie, organiseren opleidingsweek, analyse bedrijfsvoering), hebben we een gemeenschappelijke opdracht met de trainees (onderzoeken gevolgen internationalisering in de stad) en een traineeprogramma met relevante trainingen, werkbezoeken bij andere gemeenten en workshops vanuit GOA Publiek. Daarnaast is er genoeg ruimte voor je eigen inbreng en ideeën. Zolang je dit voorziet van goede motivatie, is er veel mogelijk binnen de gemeente. Ook kun je een kijkje nemen in het management van de gemeente, door mee te lopen met directeuren en wethouders.

Maar wat misschien nog wel het belangrijkste van je traineeship is, is het sociale aspect. Je hebt veel netwerk mogelijkheden onderde noemer ‘trainee’ en je mag nog fouten maken 😉. Sla daarom de borrels en JNG (jongerennetwerk Groningen) activiteiten zeker niet over, vooral als je na je traineeship wilt blijven bij de gemeente. Aangezien de meeste banen worden gevonden door gebruik te maken van je netwerk, raad ik aan om vaker ja dan nee te zeggen. Het traineeship dient als een perfecte springplank om de gemeente als ambtelijk apparaat te leren kennen en te kijken welke directie en/of welke werkzaamheden goed bij je passen. Aangezien de gemeente Groningen 21 verschillende directies heeft (eigenlijk 21 verschillende bedrijven), is er voor iedereen wel iets!

De Traineelink website laat vacatures zien van traineeships van alle aangesloten organisaties in Noord-Nederland. Iedere organisatie in Noord-Nederland die trainees inzet (of wil gaan inzetten) is een potentiële partner van Traineelink. Traineelink is een initiatief van Noorderlink.

feedback?